Wat heeft bewustzijn te maken met bewust zijn?

Een mooie woordspeling vind je niet? Bewustzijn klinkt voor velen als ‘de ver van mijn bed show’. Wat is het? Wat kun je ermee? Het klinkt voor velen zo vaag allemaal. Vaak kunnen mensen zich er geen voorstelling van maken en dat is het probleem. Dat is ook de reden dat ik leiders en ondernemers bewust wil maken van hun eigen zijn. Dat is namelijk helemaal niet vaag. Iedereen weet wel wanneer die niet helemaal of helemaal niet zichzelf is. En bewustzijn ontwikkelen gaat over niets anders dan zelfkennis. Ik zeg altijd: “het ergste wat je kan gebeuren, is dat je jezelf tegen komt”. Maar ooooh, dat is voor vele mensen een behoorlijke confrontatie. Het is ook niet altijd leuk om jezelf beter te leren kennen, want je komt zaken tegen die je minder leuk vindt van jezelf. Maar zou het ook kunnen zijn dat je leuke zaken van jezelf tegenkomt, waarvan je helemaal niet wist dat dit zo bijzonder is? 

Je raadt het al: het mes snijdt aan twee kanten. Maar dit inzicht alleen al kan mensen ertoe bewegen veel sneller en meer zelfkennis te gaan vergaren. Het is namelijk niet alleen kommer en kwel. Je zult ook vele mooie momenten kunnen ervaren, die je leven in 1 klap kunnen veranderen. Dat is de andere kant van de medaille. Weet je waardoor ik 3 maanden niet heb durven praten over Liefdevol Leiderschap? Waarom ik zo bang was? Dat ik zelfs op celniveau ging staken en fysiek gebukt ging onder mijn eigen angst? Ik was er ondersteboven van. Ik was verlamd. En ik ging op onderzoek uit. Ik wilde bewustzijn ontwikkelen over hetgeen hier gebeurde? Ik begreep er niets van. Wat ik wel wist, was dat ik door het ontbreken van bewustzijn ik onmogelijk hierin bewust kon zijn en ervaren. Dit betekende dat als ik dit niet zou oplossen, ik niet verder zou kunnen ontwikkelen met mijn eigen Liefdevol Leiderschap. Maar ook niet met het gedachtegoed Liefdevol Leiderschap en mijn organisatie. Laat staan met het einddoel wereldvrede…..

bewustzijn2

En dat geldt voor iedereen. Wil je een bewuste veroorzaker worden van je eigen leven, dan zul je eerst zelfkennis en bewustzijn mogen ontwikkelen om vervolgens bewust te kunnen ZIJN. Nu was ik dus aan de beurt om mijn angst te onderzoeken. En wat schetste mijn verbazing? Waarom was ik zo bang? Ik kon er enige tijd niet de vinger op leggen en ik kan mij zo voorstellen dat dit voor vele mensen het geval is. Het grootste probleem is dat je jezelf niet begrijpt. En dat kan ook niet, want je hebt hier nog geen bewustzijn over ontwikkeld. Het kan hier over van alles gaan en mijn ervaring is dat dit ook bij mijn klanten totaal verschillend is. Enfin, in mijn geval kreeg ik na een aantal maanden in de gaten dat Liefdevol Leiderschap mijn hoogste potentieel is. Als je voor je hoogste potentieel gaat, komen alle angsten opperdan die je nog niet verwerkt hebt. Inmiddels ben ik gepokt en gemazeld in het overwinnen van vele angsten (of hier nog mee bezig, maar ben ik mij bewust dat ik ze heb).

Toch werd het mij duidelijk dat ik eerder mijn mindere dan mijn mooie kanten kan laten zien. Daar heb ik kennelijk niet zoveel moeite mee. Dan houd ik mensen op afstand. Het functioneert als het ware als een test in hoeverre mensen ontwikkeld zijn en zich door dit overlevingsgedrag niet in de luren laten leggen. Zo onderscheiden mensen die met hun hart kijken zich onmiddellijk. En als dat gebeurt, dan wordt je gezien en begrepen en is het ijs meestal snel gebroken en ontstaat er snel vriendschap en warmte. Ik stond nu voor een besluit: zal ik doorgaan met dit overlevingsgedrag waar ik mij nu bewust van ben geworden of ga ik besluiten om dat moeilijke te doen? Dat te doen waar ik het spaans benauwd van krijg, omdat ik dat veel moeilijker vindt? En wat vind ik nou veel moeilijker om te doen? Wat vind ik nou zo eng? Ik werd mij pijnlijk bewust dat het mijn innige verlangen is om mijn eigen versie van Liefdevol Leiderschap te zijn. Maar dan werd er wel iets van mij gevraagd. En dat hield mij tegen. Daar was ik bang van….

Ik was bang om mijn innerlijke schoonheid te tonen…… Bang om mezelf en andere mensen te laten zien, horen en voelen hoe mijn binnenwereld eruitziet. Met welke waarden ik leef en zelf probeer toe te passen. De warmte voelen van wie ik werkelijk ben. De trots van mijn hart over wie ik werkelijk ben. De dankbaarheid voor mijn gevoelige zijn en van de schepping waar ik onderdeel van uitmaak. De verworven levenswijsheid waar ik en anderen de rest van hun leven verder mee kunnen. Wat ik en zij nooit meer zullen vergeten. Echte kennis. Kennis over onszelf en deze wereld. Kennis over wie we werkelijk zijn. Kennis over ons zelfscheppend vermogen en met minimale inspanning maximale resultaten realiseren. Kennis over wat je werkelijk belangrijk vindt in jouw leven. Wat je werkelijk de moeite waard vindt. Ik had nooit kunnen bedenken dat je ook bang kunt zijn van het tonen van je eigen schoonheid. Stel je voor dat je als een magneet gaat werken. Dat mensen verliefd worden op jou en jouw gedachtegoed. Wat ga je dan doen?

Dia1

Zo werd ik mij bewust dat iedereen zelf zijn grootste probleem is. Mijzelf incluis. Ik kon nu inzien dat ik veel gelukkiger zou worden als ik deze stap zou durven zetten. Ik zou ook veel gelukkiger worden deze opgedane levenswijsheid te delen met mensen. Bovendien weet ik dat deze kennis en wijsheid het meest waardevol is in mijn leven en ik dit als het meest zinvol beschouw om te vergroten in mijn leven en in de wereld. Bovendien is dit gedachtegoed zo aantrekkelijk dat succes in het algemeen niet uit kan blijven. En zoals ik al eerder heb verteld, gaat dit succes veel verder dan mijn organisatie alleen. Het zal leiden tot wereldvrede. En dat hangt allemaal samen met het bewustzijn wat ik mag ontwikkelen om bewust Liefdevol Leiderschap te zijn.

Sta jij ook persoonlijk en of zakelijk op een kruispunt? Wil jij weten wat de oorzaak is van deze uitdaging? Worstel je al een tijdje en weet je niet hoe je dit zelf op kunt lossen. Wil jij ook levensgeluk, persoonlijke en maatschappelijke zingeving en organisatiesucces optellen en vermenigvuldigen met Liefdevol Leiderschap? Wil je je eigenwaarde, eigenliefde en zelfrespect vergroten?  Wil jij je echte ik leren kennen en weet je dat zelfkennis het verschil maakt in jouw leven, je (persoonlijk) leiderschap en in je organisatie? Meld je hier dan aan voor een kosteloze bewustZIJNscan. 

 

Scroll naar boven