Waarom weten wie je niet bent de sleutel is naar eigenliefde

Liefdevol Leiderschap bewerkstelligt zelfkennis. En tijdens de ontdekkingsreis van zelfkennis stuit je al heel snel op gedragingen van jezelf, die je niet goed kunt verklaren. Wij hebben hier allemaal last van, aangezien we allemaal blinde vlekken hebben. En tijdens deze ontdekkingsreis staat de schijnwerper wel eens op zo’n blinde vlek. Oeps, wat nu? Eigenlijk is er niets aan de hand. Je wordt je nu gewaar van iets wat je nu bewust kan worden. We doen namelijk in ons drukke leven veel op de automatische piloot. En de automatische piloot laat heel goed zien wat jij doet vanuit jouw onbewuste. Dat is ook precies de reden dat je dit gedrag nog niet kunt verklaren.

Zo ontmoette ik Marco. Hij had zijn zaakjes goed voor elkaar zoals hij het omschreef. En op een aantal punten klopte dat ook. Materieel gezien zat hij er warmpjes bij. Daar hoefde hij zich geen zorgen om te maken. Toch was hij niet gelukkig met zichzelf. Dit had ook zijn consequenties in zijn persoonlijke leefomgeving. Hij maakte altijd successen in zijn werk. Toch deed hij ook daar niet wat hij echt leuk en zinvol vond. Waarom eigenlijk niet. Hij had hier op onbewaakte momenten wroeging van. Het knaagde aan hem dat hij persoonlijk en zakelijk op een kruispunt stond en tot nog toe geen concrete actie hierop had ondernomen. Hij vond hij het zelfs moeilijk om het besluit te nemen om in zijn persoonlijke ontwikkeling te investeren. Wat gaf eigenlijk de doorslag om dit toch te doen? Dit was het antwoord op de vraag “ben jij het WAARD om tijd, energie en geld aan jezelf te besteden?” Tja, dat was een goede vraag. Hij nam een week de tijd om het antwoord op deze vraag te vinden, zei hij. Na 3 dagen belde hij terug dat deze vraag wel het een en ander in beweging had gezet. En dat hij had besloten dat het antwoord JA was.

sleutel

Met dit antwoord waagde hij zijn sprong. Het valt op dat veel leiders en ondernemers hun zaakjes materieel goed op orde hebben en toch vaak persoonlijk en zakelijk onvoldoende gelukkig zijn. Waarom vind ik dit toch niet gek? Nou omdat wij allen aangeleerd krijgen om ons op zaken te concentreren die helemaal passen in dit materiële plaatje. Niemand vertelt vervolgens dat we onszelf onderweg ergens zijn kwijt geraakt. Dit begint al vanaf dat we heel jong zijn. En als we afgestudeerd zijn, weten we niet beter of we hebben een goede baan, een partner, een eigen bedrijf, kinderen en leven nog lang en gelukkig. Echter, onderweg blijkt dit beeld voor velen in duigen te vallen. En dan komen we tot de ontdekking dat we onszelf eigenlijk helemaal niet zo goed kennen. Er gaat ook nog wel enige tijd overheen voordat we dit durven toe te geven. Je bent toch geen raadsel voor jezelf, wat een onzin. Toch komen mijn klanten erachter dat dit op sommige punten wel het geval is. 

Ze vertellen dat ze vaak dingen doen, die ze eigenlijk helemaal niet willen. Ze doen het toch met een schat aan allerlei excuses. Ik dacht dat ik al een uitgebreide toolkit van excuses had, maar ik kwam erachter dat ik nog echt niet de kroon spande. Mensen zijn heel inventief en bedreven in het feit dat ze zichzelf hiermee met een kluitje in het riet sturen. En als dit lang genoeg duurt, gaat dit in de balans hangen. Met andere woorden hoe volhardender je bent in het zijn wie je niet bent, hoe groter de kans dat je een vastloper krijgt of voortekenen hiervan, zoals depressie, burnout, stemmingswisselingen, extreme moeheid, en ga zo maar door. Zo vertelde Marco dat hij zichzelf hierdoor zwak vond. Zo vergrootte hij de afstand in al zijn relaties, zodat zij die zwakheid en kwetsbaarheid vooral niet zouden zien. Hij had niet in de gaten dat deze reactie het probleem alleen maar vergroot had. Dit inzicht deed pijn…..AUW! Toen hij deze pijn durfde toe te laten, begon het pas. Hij begon nog veel meer belangrijke zaken in zijn leven te begrijpen en schrok van zichzelf en wat het allemaal teweeg had gebracht. En vooral hoe hij zichzelf, zijn omgeving en zijn organisatie tekort had gedaan.

Het besef dat hij eigenlijk helemaal zichzelf niet was en dus ook zichzelf in een aantal zaken niet goed kende, had grote impact. Echter, deze inzichten zijn wel de sleutel naar je eigenwaarde. Door te weten wie je niet bent, zie je de sleutel naar wie je dan wel bent. En nu was er nog een stap die Marco extreem moeilijk vond. Als je dichter bij hem kwam, vond hij het moeilijk om zijn kwetsbaarheid te laten zien. Hij kwam oog in oog met zijn belemmerende overtuiging dat dat zwak zou zijn. En vooral dat mensen zijn kwetsbaarheid zouden afwijzen. Dat ze hem zouden uithonen zelfs. Wat een angst! En toch zette hij ook deze stap. Het zweet brak hem uit, maar hij deed het. En nu zit jij op het puntje van je stoel niet? Nu wil je weten hoe dit verhaal afloopt toch? In plaats van de horror aan te treffen die hij zichzelf had voorgespiegeld, ging het heel anders.  Hij vond zichzelf terug en de tranen liepen over zijn wangen. Hij begon schokkende bewegingen te maken en begon luidkeels te huilen van intens verdriet. Alles wat er in zijn leven gebeurd was, draaide als een film voor zijn geest af. Hij zag wat hij zelf gecreëerd had en dat hij eigenlijk deze persoon niet is. Dit is niet wie ik werkelijk ben. Dit is het imago dat ik zelf gecreëerd heb en daar ben ik op vastgelopen, erkende hij.

Dia1

Inmiddels gaat het veel beter met Marco. Hij is begonnen met eerlijke gesprekken te voeren met zijn partner. Dat was best wel moeilijk, maar al snel wierp deze aanpak zijn vruchten af. Sterker nog, zijn relatie is hierdoor zo geïntensiveerd dat ze veel gelukkiger met elkaar zijn dan ze waren. Hij heeft zicht gekregen op zijn hogere doel en is geëmigreerd naar Zweden om zijn nieuwe organisatie te creëren, waarbij hij jongeren helpt met het opzetten van hun eigen onderneming gebaseerd op hun hogere doel. Hier heeft hij ook de leefomgeving, de rust en de natuur gevonden, die helemaal bij hem passen. Hij zei laatst: “ik ben zo blij dat ik er achter kwam wie ik niet was.” Dit heeft mij geleid naar de sleutel van eigenliefde. En weten wie ik werkelijk ben, zodat ik mijn versie van Liefdevol Leiderschap kan leven. En hierin duurzaam verder in kan ontwikkelen.

Er waren momenten dat Marco zo geconfronteerd werd met zijn eigen gedrag en consequenties dat hij mij echt boos aankeek. Hij kon mij wel schieten, want de spiegel die hij voorgehouden kreeg, klopte. Hij wist wat ik deed en als je vooruitgang wilt boeken, is eerlijkheid geboden. En die spiegel komt niet altijd met leuke boodschappen. Toch is dit een eerlijke en zeer liefdevolle weg, die leidt naar zelfkennis, levensgeluk, maatschappelijke zingeving en organisatiesucces. Uiteindelijk vind je een schat aan waarden over jezelf en besef je dat je droomleven werkelijkheid is geworden. Dat je wakker bent geworden…..

Scroll naar boven