Ben jij wel eens helemaal stil?

Ben jij wel eens helemaal stil? Wat een rare vraag, zei een ondernemer tijdens zijn bewustZIJNScan. Ja, hoe bedoel je, vroeg hij nog? Nou precies zoals ik het zeg. Je denkt aan helemaal niets en het is stil. Hij antwoordde met: “hoe kan dat nou?” en vervolgde met: “wanneer zou ik dat in vredesnaam moeten doen, daar heb ik helemaal geen tijd voor.” Waarop ik een aantal vragen stelde: heb je wel tijd om je auto naar de garage te brengen voor zijn APK-keuring, offertes aan te vragen voor het schilderen van je huis, zorg je dat je warmteketel jaarlijks wordt gecontroleerd, en zo nog wat vragen. Het is opvallend te noemen dat de meeste mensen steevast al deze vragen met ‘ja’ beantwoorden. Iedereen is altijd druk met van alles en iedereen vindt dat iedereen altijd bereikbaar moet zijn. Maar een moment van bezinning en stilte is zeldzaam geworden. Laat staan dat je vraagt of ze wel eens niets doen.

Veel leiders en ondernemers gunnen zich de tijd niet om stil te zijn en de kunst van het niets doen te beoefenen. En we zijn inmiddels zo gewend om altijd bezig te zijn, dat we het vaak ook niet eens door hebben. Het is ook niet zo gemakkelijk om gewoon stil te zijn. De meeste mensen die het nog nooit geprobeerd hebben, vinden het zelfs moeilijk. Het is nou eenmaal zo dat onze gedachten vaak op hol slaan als we stil worden. Al die prikkels, reclame, sociale media en lawaai doen wat met ons.  Je kunt je gedachten niet stop zetten. Of toch wel, met een beetje oefening? Wat wil die vrije wil van jou eigenlijk?

stilte

Doordat we ons zo laten leiden door prikkels van buitenaf en te weinig stilte ervaren, zijn we vaak actief in ons hoofd. Het lichaam bungelt er dan een beetje bij. Je zou ook kunnen zeggen: “je bent niet meer aanwezig in hart en gevoel.” Dit zorgt er ook voor dat we vaak te laat ingrijpen en reactief gedrag vertonen. Je ziet dan dat je hoofd de leiding heeft in je ondernemerschap en leiderschap. Het is allemaal heel veel wat onze aandacht vraagt en daar proberen we allemaal aan te voldoen. Maar maakt ons dit nou echt gelukkig? Vinden we nog van alles dat we echt zinvol bezig zijn? Draagt ons leiderschap en ondernemerschap echt bij aan succesvolle organisaties? Maken we de wereld met dit voorbeeldgedrag mooier? Betrek bij deze vragen ook je hart en gevoel. Om op deze vragen oprecht antwoorden te geven, moet je wel eens op de rem trappen. Dat doet je auto ook als hij een dagje bij de garage staat. Of als je tijd besteed om offertes aan te vragen om je huis te laten schilderen. Of als je later naar je werk toe gaat, omdat de warmteketel jaarlijks onderhoud nodig heeft. Bedenk even dat we dit vaak preventief inzetten om echte problemen te voorkomen.

Maar vaak is dat voor onszelf helaas geen natuurlijke gedachte. We zien het zelfs als inproductief. Toch blijkt uit vele onderzoeken dat stilte en niets doen of vervelen zo je wilt wel degelijk positief bijdragen aan de algehele energiehuishouding en balans van een persoon. Wat denk je wat voor positief effect dit kan hebben op een organisatie en samenleving? Waarom denk je dat we vroeger de zondag als rustdag hadden? Maar laten we het eens laagdrempelig neerzetten. Wat zou je ervan denken om dagelijks eens 5 minuten even helemaal niets te doen? Je bent even niet bereikbaar. Alleen voor jezelf! Gun jezelf dagelijks dat moment dat je je helemaal mee laat drijven met de natuurlijke stroom. Je bent even weg. Wat zou er gebeuren als je in contact komt met je eigen stem?

Niets doen is hard werken. Waarom? Omdat die gedachten vaak op hol slaan. Je zit in je hoofd weet je nog? We zijn het niet gewend. Je zult dus als eerste de discipline op mogen brengen om het gewoonweg dagelijks te doen. Je mag even door die onrust heen. Laat je gedachten er ook gewoon zijn en laat ze als witte wolken langs drijven in een blauwe lucht. Ga anders languit in het gras liggen en kijk letterlijk naar de wolken in de lucht. Wedden dat het aantal gedachten na een tijdje minder word? Je wordt je letterlijk gewaar van de drukte in jezelf en je hoofd. Als je begint dit dagelijks 5 minuten te doen, raak je gewend aan dit proces. Je ontwikkelt bewustzijn waar je nou allemaal zo druk mee bent en of dit werkelijk bijdraagt aan jouw levensprioriteiten. Na dagelijkse beoefening wordt het vanzelf rustiger in je hoofd en voel je dat je naar beneden zakt in je lijf. Je wordt je meer gewaar van je gevoelens en van je werkelijke passies. Je gaat je werkelijk overgeven aan de natuurlijke stroom van het leven. Je komt in contact met jouw gulden snede werking. Je zult verbaasd zijn over de antwoorden die je na verloop van deze 5-minuten sessies krijgt. Zo ineens uit het niets. Je had het niet kunnen bedenken. Het valt zo op zijn plaats of wordt je letterlijk in de schoot geworpen.

Dia1

In ons leiderschap en ondernemerschap is het zeer zinvol om aanwezig te kunnen zijn. Om soms niets te doen, omdat anderen goed bezig zijn en jij hiervan mag genieten. Ik heb tijdens organisatieontwikkelingen ervaren dat elke ontwikkeling bepaalde stadia doorloopt. Zowel op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, als wel leiderschap en ondernemerschap. Door aanwezig te zijn, kun je deze stadia leren onderscheiden. Dan weet je precies wanneer je actie mag ondernemen en wanneer je stil en aanwezig mag zijn. Op die momenten ontstaat er rust en daar varen organisaties en samenlevingen heel wel bij. Je zult zien dat het vliegwiel optimaal draait als je aanwezig kunt zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen en in jouw organisatie als geheel. Je gaat met minimale inspanning maximale resultaten creëren.

Heb jij in de gaten dat je je vaak rusteloos voelt, dat je gestrest bent, dat je veel in je hoofd zit, dat je jezelf weinig rust gunt, dat je moeite hebt met het nemen van goede besluiten en dat bepaalde knelpunten niet worden opgelost? Dan zullen je 5-minuten stilte-sessies een heel positief effect hebben. Kom je tijdens deze stilte-sessies tot de bewustwording dat je serieus wilt werken aan je ondernemer- en leiderschap? Wil je niet meer op de automatische piloot doorrennen in de vaart der volkeren? Wil je in je eigen leven en in je organisatie en in deze samenleving het verschil maken? Precies afgestemd op jouw levensprioriteiten? Wil jij deze ervaringsreis gaan maken? Meld je hier dan aan voor de bewustZIJNScan en vindt binnen 45 minuten uit welke eerste stap je kunt zetten.

 

Scroll naar boven