Artikel: De grootste mythes over liefdevol leiderschap

Als je bij een levensfilosofie uitkomt die Liefdevol Leiderschap heet, dan maak je wel wat los. Bij jezelf, maar vooral ook bij anderen. Men heeft hier allerlei soorten associaties bij. Vele mensen die mij kennen, zeggen: “dat had ik nooit bij jou verwacht.” Jij bent altijd zo ‘down to earth’ en al helemaal niet zweverig. Iets dergelijks gebeurde ook toen ik besloot, 15 jaar geleden, om Traditionele Chinese Geneeskunde te gaan studeren. Ik was destijds (vrouwelijk, niet technisch) leidinggevende van een ICT-afdeling bij een grote Nederlandse onderneming  die volledig geprofessionaliseerd moest worden. Ook toen werd ik dus geconfronteerd met soortgelijke associaties. Eigenlijk kon het allemaal niet vond men, maar ik deed het wel. Het was zo afwijkend van wat men dacht dat gewoon was. Ik was al ‘anders’  en hiermee werd het alleen nog maar ongebruikelijker.

Er deden allerlei verhalen de ronde over het feit dat ik Chinese Geneeskunde studeerde en dan ook nog acupunctuur als specialisatie. Zo meende iedereen er wel wat van te moeten vinden. Ik was verbaasd over de reacties en over de beelden die hierover bestonden. Vele beelden berustten niet op waarheid en waren in feite mythes. Nu zag ik bij Liefdevol Leiderschap hetzelfde gebeuren en ik dacht: “hé, dit herken ik!”

Confucius1

Dit artikel gaat dan ook over de grootste mythes van Liefdevol Leiderschap. Hiermee wil ik jullie graag het inzicht geven dat als je iets niet kent, je het gewoon kunt onderzoeken zonder het te veroordelen of te denken dat je er wel iets van af weet. Ga op onderzoek uit en verwonder je net als ik deed en nog steeds doe. Ik kan ontzettend lachen om muurtjes en heilige huisjes, die blijven of die instorten…… omdat ze er eigenlijk nooit echt zijn, echt waren. En ik lach inmiddels nog harder om wat er vervolgens gebeurt….en aan uitlachen doe ik niet ;-). Ik lach mensen toe. Ondertussen train ik mezelf om feedback te krijgen en om de voor mij constructieve inzichten hieruit te halen.

Mythe 1: Liefdevol Leiderschap is zweverig. Als leiderschap ‘te’ zweverig is, zullen mensen je nooit volgen. Als je leiderschap niet aardt of leert aarden, word je ook niet serieus genomen. Liefdevol Leiderschap is een vorm van leiderschap die ‘is’. Of je bent de weg nog aan het lopen naar zijn. Zijn is niet zweverig, wel ruimtelijk. Vandaar ook de term ‘bewustzijn verruimen’. Het is een ruimte die je leert oprekken, waarin je al je intelligenties leert kennen en gebruiken (volgende week zal het artikel gaan over je 7 intelligenties).

Mythe 2: Liefdevol Leiderschap is zwak. Het woord ‘liefdevol’ klinkt voor velen zwak. Toch bestaat er niets sterkers dan liefde. Men zegt niet voor niets: “liefde verovert alles”. En zo is het ook met leiderschap. Leiding geven met liefde voor jezelf, je mensen, je organisatie en je samenleving is ijzersterk en heel duurzaam en verantwoord. Bovendien combineer je geluk met zingeving en succes. Een ijzersterke combinatie.

Mythe 3: Liefdevol Leiderschap is een hype. Liefde is al zo oud als de weg naar Rome en nog ouder zelfs… Het klinkt mooi en iedereen springt er bovenop met zijn marketing en eigen programma’s. Maar let op: liefdevol leiderschap vereist inzicht, vaardigheden, ervaring en wijsheid. Dat kun je niet veinzen. Sterker nog, het vereist vele levens van toegewijd toepassen, leren en ervaren om het te kunnen.

Mythe 4: Liefdevol Leiderschap werkt niet bij mannen. Fysiologisch gezien werken mannen van nature meer met hun hoofd waar vrouwen meer aanwezig zijn in hun gevoel. Maar dat kun je ook weer niet generaliseren. Het zegt alleen iets over een mogelijk grotere uitdaging voor een aantal mannen. Nu zijn vele leiders mannelijk en als ze echt het verschil willen maken, durven ze ook het vrouwelijk deel in zichzelf (wat heel gewoon aanwezig is, of je het nu (h)erkend of niet) te leren kennen en hiermee te werken.

Mythe 5: Liefdevol Leiderschap werkt niet overal. Liefde is een universele energie en werkt overal. Nu ook. Het is echter aan jouw vrije wil welke energie jij wilt voeden. Als dat liefde is en je wilt leven vanuit liefde, werkt liefdevol leiderschap ook bij jou. En hoe….ga de 11 gedragsprincipes maar toepassen (zie mijn vorige artikel) en ik garandeer je dat je dezelfde dag nog verschil merkt. En het mooie is, jij niet alleen.

Mythe 6: Liefdevolle Leiders zijn watjes. Terwijl ik dit opschrijf, lukt het mij niet om een lach te onderdrukken. Men denkt dat liefde met zich laat sollen. Wist je dat liefde rigoreuze besluiten durft te nemen en streng kan zijn en ferme grenzen kan stellen? Wist je dat liefde je zelfs kunt laten schrikken? Alleen gebeurt dit op een andere manier dan dat wij gewend zijn. Het is niet agressief, maar harmonieus en heel duidelijk en soms onherroepelijk.

Mythe 7: Liefdevol Leiderschap is niet daadkrachtig. Liefde is de krachtigste energie die er bestaat. En dan bedoel ik ook zo dat je er niet omheen kunt. Het is en het blijft en het creëert op een dusdanige wijze dat je met de minste inspanning maximale output realiseert.

Mythe 8: Liefdevol Leiderschap leidt niet tot resultaten. En of. Sterker nog, je resultaten zullen veelomvattender zijn dan jij je nu nog kunt indenken. Als je namelijk levensgeluk, maatschappelijke zingeving en ondernemingssucces optelt en vermenigvuldigt, is de som der delen…..’beyond your imagination’.

Mythe 9: Het is beter om onmenselijk en hard op te treden. Ja, we denken dat dit beter werkt, maar als we heel eerlijk zijn, zien we de resultaten van dit gedrag overal om ons heen. Het heeft hele samenlevingen verwoest, en heeft destructief gewerkt voor onze planeet. Onze samenleving is er door uit balans geraakt, waardoor we niet meer weten wie we in essentie zijn. We kunnen hierdoor niet meer een goed voorbeeld zijn voor onze omgeving, onze kinderen en onze medemensen.

Dia1

Mythe 9: Liefdevol Leiderschap laat zich meeslepen door mensen en hun omgeving. Liefdevolle leiders zullen inderdaad andere besluiten nemen gebaseerd op andere uitgangspunten en levenswaarden. Hierdoor zijn de resultaten ook fors verschillend en heel duurzaam. Het zorgt voor balans waar geluk, zingeving en succes naast elkaar kunnen bestaan.

Mythe 10: Liefdevol Leiderschap is moeilijk. Ik zou niet eerlijk zijn als ik zeg dat het altijd gemakkelijk is. Maar laat ik zeggen dat het ook gemakkelijk kan zijn zoals met alles. Het vereist een andere houding, een andere instelling, een andere levensvisie die je maximale potentieel realiseert. Je gaat een uitermate interessante ontdekkingsreis maken.

Mythe 11: Liefdevol Leiderschap is geen bewuste keuze. Liefdevol Leiderschap kan niet ontstaan of bestaan zonder bewustzijn en dus bewuste keuzes. Sterker nog, het zal je nooit lukken als je niet een hele bewuste keuze maakt om je leven en je leiderschap te ontwikkelen gebaseerd op nieuwe of aanvullende levenswaarden en gedrag. BewustZIJN speelt hier zelfs een cruciale rol en bewuste keuzes dus ook. Zelfs als blijkt dat je ergens onbewust voor hebt gekozen.

Ik hoop en wens dat ik door deze mythen te ontzenuwen, deze in een ‘puur licht’ te zetten en je mee heb mogen nemen naar een dieper level van inzicht (vooral en eerst voor jezelf) met betrekking tot deze levenshouding. Is het mij gelukt om je tot andere inzichten te laten komen? Ga je nu bewuster om met nieuwe of zelfs onbekende dingen? Word je nieuwsgierig en laat je het eens op je inwerken? Laat het mij weten en plaats hieronder je reactie.

Of ben je echt in de ban geraakt van Liefdevol Leiderschap en wil je dit wel eens verder onderzoeken? Dan raad ik je aan om je hier aan te melden voor een inspirerende bewustZIJNscan.

4 gedachten over “Artikel: De grootste mythes over liefdevol leiderschap”

 1. Thanks, that cleared some things up in my mind about your goals. It also clears some things up of what I have experienced, with a transformation in my way of thinking. We’re not that far apart. I do relate to this and stop bringing it up.

 2. Ik vind het prachtig – liefdevol leiderschap. Gisteren barste er drie mensen in huilen uit toen ik een sessie faciliteerde bij een groot, technisch bedrijf. Vanwege de betrokkenheid enerzijds die mensen voelen bij hun werk. Er is een grote wil bij te dragen en resultaten te willen opleveren. Zij werken in de IT. Er is veel liefde voor het werk en het bedrijf eigenlijk. En anderzijds door het gevoel te hebben niet gesteund te worden door het management waardoor de druk als het ware niet ontlast wordt, en de psychische druk te groot. Ik weet zeker als dit ‘hoger management’ met meer liefde met de mensen zou omgaan, er meer steun en waardering zou zijn, het niet nodig is dat mensen tijdens mijn bijeenkomst in huilen uitbarsten. Dus….hoezo soft? Feelings are facts. We zijn mensen. Man-agement – gaat om mensen.

  Ik herken het Astrid, mijn bedrijf heet Hartelijk Gefaciliteerd. Ik moet zeggen dat ik daar over het algemeen goede reacties op krijg, op die naam. Maar het is ook lef – zo’n naam. Maar voor mij is dat waar het om gaat: als je goed faciliteert raak je de kern van de zaak en het hart van de mensen die erbij betrokken zijn. En ja hoor, dat was gisteren weer het geval….

  Tenslotte is mijn slogan: wat je met je hart doet klopt altijd. Kennelijk ook de jouwe;-)

  HARTelijke groet,
  Annet

 3. Hanneke,
  Voor een goede en eeuwenoude omschrijving, zie de Bijbel: 1 Korintiërs 13 (lees dat hoofdstuk s.v.p. volledig). En het beste voorbeeld van liefdevol Leiderschap; onveranderd door al de eeuwen heen: de naam van deze Leider: Jezus.

  Als Christen Interim Manager en als bestuursvoorzitter heb ik altijd Zijn voorbeeld gehanteerd voor mij rol als leider.
  Een goede leider is een dienaar. Dat is mijn ervaring. Ik hoop dat ik daarmee een andere mythe uit de wereld help.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven