Wat hebben synchroniciteit en overgave met elkaar te maken?

Wat doe je als zo’n ogenschijnlijke toevallige gebeurtenis je overkomt? Het kan wel even schrikken zijn. Natuurlijk kun je alleen schrikken als je oog hebt voor jouw synchroniciteit of twijfelt. Anders wuif je het hele gebeuren misschien schouderophalend weg en zeg je tegen jezelf: “doe niet zo gek”. Dit artikel borduurt voort op het artikel van vorige week Heb jij oog voor jouw synchroniciteit? Als je deze nog niet gelezen hebt, kun je dat hier alsnog doen. Heb jij ook wel eens zo’n ervaring van synchroniciteit in je leven gehad? Probeer deze dan eens voor de geest te halen. Laat de energie van deze ervaring op je inwerken en lees verder.

Zo’n gebeurtenis kan best wel impact hebben op je functioneren en je leven. Natuurlijk hangt het af van waar het over gaat en hoe belangrijk het is in jouw leven. Soms kan zo’n gebeurtenis je letterlijk van de leg brengen. Het lijkt alsof je jezelf niet meer bent. Alles voelt anders, je gaat zelfs anders denken of in ieder geval mogelijkheden zien, die je absoluut nooit had kunnen bedenken. Die poppen als het ware gewoon op. In eerste instantie denk je misschien: “ik lijk wel gek, kansloos deze actie. Die mogelijkheden die zomaar op poppen lijken soms ver gezocht en kansloos. Toch als je erover na gaat denken, ga je misschien een kans van slagen zien. Of helemaal nog niet en denk je: “wie niet waagt wie niet wint”. En ga je het avontuur aan.

Overgave

Als je voor het eerst bewust op zo’n punt staat, wil je graag een besluit nemen. Aan de andere kant voel je aan alles dat als je de stap neemt het leven niet meer hetzelfde zal zijn. In essentie sta je voor de keuze: kies je voor liefde of angst? Je eerste reactie is vaak heel simpel. Je zegt dan: “voor liefde natuurlijk”. Nou als het zo simpel zou zijn, dan deed iedereen dit wel en zag de wereld er heel anders uit. Nog zo’n veel gebruikt excuus “wat zullen anderen hier wel niet van denken?” Straks verlies ik er vrienden door, raak ik mijn baan kwijt, ga ik failliet, loopt mijn relatie op de klippen, word ik ziek, raak ik al mijn geld kwijt en ga zo nog even door. Kortom, je voelt aan alles “dit gaat mijn leven veranderen” en “dit kan verregaande consequenties hebben”.

Sommige mensen hebben eeuwig spijt als ze aan zo’n ogenschijnlijke toevallige gebeurtenis of ontmoeting geen gehoor hebben gegeven uit angst. De rest van hun leven vragen ze zich af: “wat had er gebeurd als ik het wel was aangegaan?” Wat zeggen mensen vaak op hun sterfbed? Waar hebben ze spijt van? Dat ze iets NIET hebben gedaan uit angst. Dat ze niet het vertrouwen en het lef hebben gehad om hun intuïtie te volgen. En zich niet hebben durven over te geven aan dit ogenschijnlijke kansloze avontuur. 

Degenen die wel het lef hebben gehad zich over te durven geven aan dit schijnbaar hachelijk avontuur komen vaak terug met de gekste verhalen. Verhalen die je niet kunt verzinnen. Creaties die je normaal gesproken voor onmogelijk zou houden. Als je het een keer hebt gedurfd, ga je de ongelooflijke kracht van deze gebeurtenissen zien. Vaak komen dromen uit. Onoplosbare conflicten worden opgelost. Het worden dierbare herinneringen in je leven. Het is levensveranderend. Laatst publiceerde ik het artikel “wat zou liefde doen? Oftewel welke rol speelt hartintelligentie in besluitvorming?” en kreeg ik een reactie “waarom hebben we zoveel woorden nodig, terwijl je dit hele verhaal met 1 woord af kunt”. Nu vraag je je natuurlijk af: “welk woord is dat dan?” Het woord is: overgave. Ik begreep precies wat deze persoon bedoelde. Echter, dat geldt voor de ervaringsdeskundigen onder ons. Niet voor de rest. Die staat namelijk nog voor dat moment van inzicht en/of overgave. Leer van de spijt van anderen en bedenk je dat dit zich misschien wel eenmalig zal voordoen.

Dia1

Soms moet je kiezen “in a split second”. Vaak krijg je ook “in a split second” het antwoord of wat je moet doen. Het is de hartintelligentie die je dit antwoord geeft. Deze durft te kiezen voor liefde, zelfs als dat een weg in het onbekende betekent. Durf je over te geven, want hoe meer je erover na gaat denken hoe meer je de magie van zo’n moment weghaalt.  Hoe meer je de angst de ruimte geeft om nou net datgene te doen wat je naar je bestemming brengt. 

Ga ook niet als een gek om je heen slaan en met onverwoestbare energie doen wat je moet doen. Wees aanwezig en wakker om het juiste te doen als de gelegenheid zich voordoet. Aanwezig zijn in het hier en nu. Dat is een staat van zijn. En opeens weet je wanneer je wat kunt doen. Vervolgens ga je weer terug in je staat van zijn en glimlach je over wat zich nu aan het voltrekken is. Je zult maximale resultaten zien met een minimum aan inspanning. Het gaat bijna als vanzelf. De verhalen van mensen dragen woorden als: dromen kwamen uit, wonderen bestaan, geldzorgen waren verdwenen, mijn ziekte was weg, ik kreeg mijn droombaan, een langlopend conflict werd opgelost en nog veel meer. De aboriginals zeggen het zo: “if you got no heart, you got no story”.

Scroll naar boven